Om våra projekt och hur du kan stödja dessa

Rälsbussen – Hilding Carlsson

Rälsbussar tillverkade av Hilding Carlsson i Umeå rullade på Gotland 1945- 1960. Det är de röda rälsbussarna som många äldre minns att de åkte med.
Föreningen håller nu på och bygger en replik av en gotländsk rälsbuss. Föreningen kom över en liknande rälsbuss från Danmark för några år sedan och tack vare den har vi många detaljer som behövs vid rekonstruktionen.

Stöd bygget av rälsbussen. Ange Rälsbuss, ditt namn och adress. Tack!

Länk för dig som vill veta mer om rälsbussen:
http://forening.gotlandstaget.se/ralsbuss-projektet/

Motorvagnen – MÅJ XC 10

Waggonfabriken i Arlöv tillverkade kring 1910 tio likadana ångvagnar. En av dem köptes av Västerhejdebanan VVJ. Den skrotades i början av 40-talet.
Mönsterås- Åseda Järnväg (MÅJ) beställde en av ångvagnarna som de på Kalmar verkstad 1932 lät bygga om till motorvagn. Den skrotades 1940 men korgen med ramverk hamnade som tvättstuga i småländska Gottåsa där den hittades av en av våra medlemmar. 2014 kunde vi överta korgen/tvättstugan och frakta den till Gotland. Underredet med hjul, axlar mm har rekonstruerats. 2021 sammanfogades vagnskorgen med underredet. Mycket arbete återstår med motorvagnen.

Stöd renoveringen, ange MÅJXC10, ditt namn och adress, tack!

Länk för dig som vill veta mer om MÅJ-motorvagnen:
http://forening.gotlandstaget.se/maj-xc-10/

Till alla tre insamlingarna kan du även använda vårt Bankgiro:

271-5043
/ Ange ändamål, ditt namn och adress, tack!

Ångloket – S1RJ 3 Dalhem

Ångloket Dalhem SlRJ 3 levererades 1920 från Tyskland till Slite-Roma Järnväg. Ångloket ställdes upp i museitåget i Roma 1963 och har rullat på GHJ sedan 1978. 2004-2008 renoverades loket och sedan 2018 har loket åter varit avställt. Pannan är renoverad hos ångpannetillverkaren VEÅ i Sävsjö. Hösten 2022 ska hjul, lager, axlar mm skickas till Tjeckien för renovering.

Stöd lokets renovering. Ange Dalhem, ditt namn och adress, tack!

Länk för dig som vill veta mer om ångloket Dalhem (SlRJ 3):
http://forening.gotlandstaget.se/dalhems-pannrenovering-2020/