
Hesselby station i Dalhem – stationsområdet
1) Vagnhall 1
Vår vagnhall blev klar 1982 och är förutsättningen för att våra tåg bevaras för framtiden. Uppställningshall för våra fordon när de inte går i trafik. Den fungerar också som utställningshall. 2019 byggdes en lokverkstad längst in i vagnhallen.
2) Jernvägsmuseet
Förutom levande museitåg har vi i Hesselby även en fast utställning med dressiner, loklampor, biljetter, foton, uniformer med mera från de gotländska järnvägarna. Jernvägsmuseet är beläget i det magasin som Gotländska Lantmännens Centralförening (GLC) lät uppföra 1939.
Denna utställning samt vagnhallen är öppen sönd–fred 6 juni–30 aug samt alla dagar 23 juni–16 aug kl 11.00–16.00.
3) Godsmagasinet
Godsmagasinet används som förråd.
4) Fryshuset
Fryshuset byggdes 1957 av Dalhems Frysfacksförening. Marken arrenderades då av SJ. Arrendeavgiften var 45:-/år. Huset skänktes 2007 till Föreningen Gotlandståget av den då nedlagda frysfacksföreningen. Byggnaden är nu helt tömd på frysar och har inretts som snickeri.
5) Hesselby stationshus
Stationen uppfördes inför Slite–Roma Järnvägs (SlRJ) öppnande 1902. Stationen var den största mellanstationen på järnvägen. Att den benämndes Hesselby berodde på att det fanns två stationer i Dalhems socken. Den andra stationen, ett par kilometer längre norrut, hette ”Dune”. Ett par år efter nedläggningen 1953, fungerade stationshuset som postkontor. Stationen helrenoverades av Föreningen Gotlandståget mellan 1972 och 1974.
6) Avträdet
Rymmer idag våra toaletter. Det finns en toalett för rörelsehindrade som har ramp.
7–8) Hesselby Jernvägskafé
Caféet är inrymt i det ursprungliga uthus som användes som vedbod, bak- och tvättstuga. Där finns idag ett modernt kök med serveringsdel. Tillbygget är en fd militärbarack som föreningen hämtade hem 1978. Nya takstolar och tak byggdes och sedan dess har vi där den stora samlingssalen som kallas ”Hesselbysalen”. Kaféet har 2015- 2018 renoverats både ut- och invändigt. Den rymmer upp till 70 gäster. För mer information se: https://www.gotlandstaget.se/kafe/
Ramp till kaféet finns.
9) Verkstad
Verkstaden har föreningen byggt som lok- och målarverkstad. Ursprungligen var byggnaden en trösklada från Kaungs i Dalhem.
10) Flattaket och semaforen
”Flattaket” uppfördes som fårhus efter nedläggningen. Idag fungerar det som traktor- och dressingarage. Semaforen är en replik av den ursprungliga semaforen på Hesselby station.
11) Planerad betlastningsanordning
12) Vändskivan
Vändskivan som har använts vid vändskivebygget på Hesselby station kommer från Sandbäckshult, norr om Kalmar, och byggdes 1918. 1979 fick Föreningen Gotlandståget överta vändskivan av AMS (Arbetsmarknadsstyrelsen). Vändskivan i Sandbäckshult hade aldrig någon huggen stenkant utan kransen var där av betong. Den fraktades över till Hesselby där den blev liggande i ett par årtionden.
Den 28 augusti 2011 vid Museijärnvägens dag invigdes vändskivan med ångloket SlRJ 3 ”Dalhem”, 34 ton belastade vändskivan utan besvär! 32 år efter att den kom till Hesselby!
13) Vagnhall 2
Vår nya vagnhall byggdes 2006–07 och var en del i EU-projektet om banutbyggnad etapp I. Hallen är något mindre än Vagnhall I och har tre spår.
2019 byggdes en vagnverkstad längst fram i vagnhallen. Tanken är att förvara långsiktiga renoveringsobjekt i den inre delen av vagnhallen.